Please, hear what i'm not saying

Don't be fooled by me. Don't be fooled by the mask i wear. For i wear a mask, i wear a thousand masks, masks that i am afraid to take off, and none of them is me.Pretending is an art that is second nature with me, but don't be fooled.

.....i give the impression that i'm secure, that all is sunny and unruffled with me, within as well as without ; that confidence is my name and coolness is my game, that the waters are calm and that i'm in command and i need no one. But don't believe it; please don't.

I idly chatter with you in the suave tone of surface talk. I tell you everything that's really nothing, nothing of what's crying within me. So when i'm going through my routine, don't be fooled by what i'm saying. Please listen carefully and try to hear what i'm not saying ; what i'd like to be able to say ; what , for survival, i need to say but i can't say. I dislike the hiding. Honestly i do.i dislike the superficial phony games i'm playing.

I'd really like to be genuine, spontaneous and me ; but you have to help me. You have to help me by holding out your hand, even when that's the last thing i seem to want or need. Each time you are kind and gentle and encouraging, each time you try to understand because you really care, my heart began to grow wings. Very small wings. Very feeble wings. But wings. With your sensitivity and sympathy and your power of understanding , i can make it. You can breathe life into me. It will not be easy for you. A long conviction of worthlessness builds strong walls. But love is stronger than strong walls, and therein lies my hope. Please try to beat down those walls with firm hands, but with gentle hands, for a child is very sensitive, and i am a child.

Who am i, you may wonder. For i am every man, every women, every child........every human you meet.


- the 7 habits of highly effective teens -

Maka apa akan jadi?

Kalau doktor hanya duduk bersembunyi di dalam rumahnya , tidak mahu berjumpa pesakit kerana takut berjangkit. Maka apa akan jadi?

Kalau sang polis hanya duduk di balai. Tidak mahu menjaga keamanan dan keselamatan orang ramai kerana takut keselamatan dirinya terancam. Maka apa akan jadi?

Kalau pensyarah dan cikgu hanya menyibukkan diri di perpustakaan. Terus-menerus membaca dan menambah ilmu. Tidak mahu mengajar kerana takut kebodohan sang murid terlampias pada dirinya. Maka apa akan jadi?

Kalau seorang islam, hanya memikirkan tentang memperbaiki dirinya, tidak mahu bercampur dengan masyarakat. Beruzlah (mengasingkan diri) dan memenuhi hari demi hari dengan ibadah seorang diri. Maka , apa akan jadi pada masyarakat?

Teguran abdullah ibn mubarak yang baru sahaja pulang dari medan peperangan, tanpa sempat debu-debu hilang dari tubuhnya kepada sahabatnya fudhail bin iyadh, yang terkenal dengan gelaran "abid 2 tanah haram".
(kedua-dua mereka adalah dari golongan tabien, dan ahli hadith yang tsiqah.)

"Wahai abid dua tanah haram, jika kamu melihat kami,
nescaya kamu faham bahawa kamu hanya bermain-main di dalam ibadahmu.

Orang yang membasahi lehernya dengan air mata,
sedang tengkuk kami berlumuran dengan darah,

Dia memenatkan kudanya di dalam sia-sia,
sedangkan kuda-kuda kami penat di hari peperangan,

Kamu berbau harum dengan minyak wangi,
sedangkan minyak wangi kami adalah peluh kuda dan debu yang terbaik di medan,

Telah datang sabda Nabi kita kepada kita, kata yang benar, tepat dan bukan dusta,
“Tidak akan bertemu debu kuda pada hidung seseorang, dengan asap neraka yang menyala”

Kitab Allah ini telah menyebut di hadapan kita bahawa, “orang yang mati syahid itu tidak mati” ini bukan satu dusta.

-muntalaq bab 5, ahli ibadah yang bermain-main -

Jika seberat ini teguran golongan yang senantiasa mengejar cinta akhirat, maka bagaimana pula agaknya teguran untuk kita yang lebih selesa mengejar dunia, terkadang teringin mengejar akhirat?.


Welcome back

Hari pertama sekolah.
Seperti biasa, kekucar-kaciran berlaku.

Calling-calling malaysia di pagi hari.
Sebak. Rindu. Mengimbau malaysia.

Ternyata emak abah sudah semakin tua, sudah semakin lelah bekerja.

Walaupun abah punya keinginan dan cita-cita yang besar. Kemahuan untuk terus dan terus maju, ternyata kudratnya terbatas. Sangat berbeza kudratnya dulu dan kini.

Sedang emak. Itulah ibu yang wajib dihormati dan disayangi. Walau bagaimanapun dia. Besarnya pengorbanan beliau dari dahulu tiada bandingan.noktah.

anak yang seorang ini, bilakah akan jernih hatinya melihat dunia dengan kaca mata yang lebih berbeza? Bilakah akan matang fikiran, perbuatan dan emosinya?

"Bukan kekurangan yang perlu dicari, tetapi pengorbanan yang wajib dihargai."
Pandanglah manusia dengan pandangan kasih sayang, dengan harapan Tuhan manusia akan melihatmu dengan pandangan yang lebih sarat dengan cinta.

Tahun terakhir di Mesir, insyaAllah, semoga permulaan bagi sesuatu yang baru.

Bismillahirrahmanirrahim. Bismillahi tawakkaltu 3ala Allah.




Yang bercampur-baur perasaan,

Anisah Shamilah MS
@Villa badar 313,
Syarie' helwan, muniera,
Qaherah, mesir.

9.40malam, 29 syawal 1433 hijrah.

nafsu

waspadalah,


jangan sampai nafsu membisikkan kepada kita bahawa


"mereka, para tabi'en adalah orang-orang kuat yang tak mampu diikuti.


akan tetapi, katakanlah kepadanya sebagaimana perkataan Abu Muslim Al-khaulani,


"Apakah para sahabat nabi Muhammad (s.a.w) mengira bahawa hanya mereka yang pantas merebut tanpa kita. Tidak! Demi Allah, kami akan turut merebut bersama mereka sampai mereka tahu bahawa mereka meninggalkan para lelaki. "


-buku tarbiyah ruhiyah ala tabi'in-


Published with Blogger-droid v2.0.1

ikhwan

tenang, tetapi amat kencang lebih kencang daripada angin taufan.

merendah diri, tetapi lebih teguh daripada gunung.

terbatas, tetapi lebih luas daripada sempadan bumi ini.

tidak berselindung di sebalik imej dan gaya yg palsu, sebaliknya diserikan dgn nada kebenaran, keindahan wahyu dan peliharaan Allah.


Tidak dicemari kerakusan, ketamakan, kepentingan dan impian peribadi.

Sebaliknya dakwah ini menjanjikan orang-orang yang mengimaninya dan jujur beramal bahawa mereka akan beroleh kekuasaan di dunia ini dan syurga di akhirat kelak.


-ikhwanul muslimin di bawah naungan alquran, majmuk rasail hasan albanna-


apa sebenarnya makna kehidupan bagi kita?

awas, kadang kita hidup tanpa tahu apa tujuan. jangan sampai "kematian" itu yang mencelikkan.


Published with Blogger-droid v2.0.1

faham

walaupun mungkin ribut taufan sedang melanda tempat kediamanmu,


ingatlah,


di suatu kawasan lain, ada bunga mawar yang sedang mekar berkembang dan burung yang sedang berkicauan.


optimislah dan cerialah selalu.


-listdownagendadisyurgauntukmembangkitkansemangatbekerjaketikalelah.


terima kasih kerana menyedarkan,

ikhlas itu "u do it or don't do it for the sake of Allah"

bukan buat sesuatu kerana kita suka.


Published with Blogger-droid v2.0.1
ikhlas itu penting,namun tak membawa ke mana tanpa kefahaman. rukun baiah yang pertama bukan ikhlas, tetapi faham.

conteng~


"apa masalah antunna skarang?"

laju tangannya menulis.

- dakwah sudah bukan prioriti -

terasa untuk menafikan, namun kusedar itu kebenaran.
semoga hati kembali basah dengan sentuhan tarbiyah seperti suatu ketika dahulu.

- daurah 10-12/8/2012 -

selamat bertemu kembali , wahai hati-hati yang sentiasa dirindui.
dan duhai kamu, walau jasadmu tiada, namun hatimu tetap terasa dekat.

bismillahirrahmanirrahim.

memoirs of an elective posting student =P


Tomorrow will be the last day that i've to wake up early and drive to HUKM right after fajr prayer. yeay!
(padahal dah niat nak ponteng dan bersuka-ria bersama akhawat @ ihya' ramadhan ,IIUM.tapi apakan daya, tak mampu nak hanguskan hari terakhir)

there are so many things that i've learnt, Alhamdulillah. lots and lots of appreciation to all the prof. , consultants, registrar, medical officers, houseman officers, staffnurses, mid-wives, and PPUKM medicals students. you guys are really awesome, subhanallah. =)

hurm , what did i learn there?


1- in the Ward :-
a- every day @ 8.00 a.m, ward round.
-setiap pelajar perubatan di sana perlu cover bed dan bentang tentang case patients. scary jugakla melihat mereka dimarah prof. bak kata mereka, menangis itu perkara biasa.
-dan pelajar-pelajar di wad merah(wad kami) , mereka memang akan datang hosp waktu malam dan awal pagi, untuk pastikan patient yang baru dimasukkan ke wad telah dicover, diambil history dan diketahui keadaannya. mereka perlu bersedia untuk membentang case patient setiap hari.


b- belajar baca file patients dan extract isi-isi penting.
-sesungguhnya kerja ini akan menjadi 10 kali ganda lebih mudah jika tulisan doktor dapat difahami. harap maklum.
-kalau di mesir, ambil history tuh nak tak nak je. bentang pon ala kadar. lain dengan di malaysia. detail kot.


c- palpate patients.
-tentukan fundal height.
- rasa foetal part, lie, presentation, engagement.


d- main ambil-ambil darah guna neddle butterfly.
-hoho~ ni kerja bersama rashidah, azwa, farahin dan intan. (intan is the "orang besar" dalam HOPE nanti)
-terima kasih shida jadi mangsa pertama akak. =)

e-interpret CTG and Partogram.

2- in the clinic (after ward round)

a) tengok procedure.
-guna speculum,tengok orang ambil sample PAP smear.
- palpate patient lagi.


b) biasakan diri dengan ubat-ubat kat malaysia. (sikit-sikit jerla)
-paling selalu dengar, ponstan, prostin, yasmin, clomide.

c) revise theory.
- tiba-tiba Doc tanya, apa kelebihan HRT untuk menopausal women? ada 10. bagitahu saya.
nasib ada 5th year student yang gigih dan berdedikasi di situ tolong jawabkan.

-apa side effect GnRH analogue.?

- apa kandungan yasmin? (yasmin adalah brand name OCP yang selalu juga digunakan selain mercilone, dan kadang-kadang Diane)


d) belajar adab dan bagaimana berkomunikasi dengan patient dalam bahasa melayu.
- serius kalau tak tengok, tak tahu sangat. huhu~


3- labour room.


a) tengok delivery.


b) belajar sikit-sikit bagaimana nak tolong mid-wife, apa yang kena buat.


4- U/S scan room.


a) tengokla foetus-foetus dalam perut ibu mengandung.

basically, itulah perbuatan saya di hospital setiap hari. kadang-kadang join teaching mereka. kadang-kadang balik awal seawal-awalnya. huhu~


now , apa yang saya masih tak berani nak buat.

1- cover bed dan present case.
- eventough all the students and some medical officers are very helpful and kind and supportive,but i just couldn't find enough courage to do it. i wish i could.


2- melepak dan berkenalan dengan HO and staffnurs.
- mesti banyak benda boleh belajar dengan dorang.


3- melepak di labour room.
-tak cukup berani untuk buat macam-macam. nak tekan pintu masuk labour room pon terasa scary.


4- belajar buat VE, dan conduct placenta delivery, atleast.

ok, ini apa yang saya dapat belajar secara "formal" nya. but then again, lagi banyak benda tak formal yang saya belajar.

1- how will my life be during  HO period? peluh besar...

2- i love the chinese and indians. they're kind and helpful and very supportive! =)
(melayu pon sama, of course)

3- the different type of people, different kind of personality.

4- management. sharpen yours,  please, miss anisah shamilah!

5-etc. tak tertulis.

doa-doa la lepas ni rajin tagging akak ecah terchenta gi emergency department. hoho~

feel free to share your experience too =)

p/s : bawa kereta manual sungguh seronok, jika jalan kosong dan anda boleh pecut sambil tukar-tukar gear bajet-bajet hebat.haha~
namun sangat seksa jika anda berada di dalam jammed dan kereta semput-semput. sob3.


one thing about kereta manual dan main gear ajar saya,
1- semua benda start dengan susah. kalau gear satu tuh, memang kena betul-betul balancekan clutch and minyak, but then, bila dah masuk gear 2, dah ok dah. masuk gear 3-5 memang sedap dahla.

 sekali- sekala akan ada masa kita kena masuk gear satu balik. kena start balik balancing things, dan ada masa memang Allah benarkan kita pecut laju dalam hidup kita pakai gear 5.

dan never underestimate gear reverse. sometimes we do need to reverse back, in order to move forward. break, and reverse if you need then move on again.




You have to love it 1st.


1- "Kalau tak cinta, tak akan ada pengorbanan."

itu pesan ust anuar dalam kuliah subuhnya pagi ini.

bagaimana kerana cinta, peminat bola sanggup stay-up di awal pagi semata-mata ingin menyaksikan pasukan kegemarannya berentap. walaupun jadualnya esok penuh dengan kelas-kelas kuliah, penuh dengan kerja bertimbun, penuh dengan segala jenis meeting.

kalau tak kerana suka, sang peminat pancing tidak akan mampu bertahan berjam-jam, menunggu umpannya dimakan ikan.

disebabkan minat mendalam, peminat-peminat photography sanggup mengeluarkan wang beribu-ribu ringgit untuk cameranya beserta accessoriesnya.

begitulah manusia bila dirasuk cinta~

ustaz bercerita tentang rasulullah s.a.w yang bengkak kakinya solat, kerana cintanya pada ibadah, kepada Allah.

tentang sahabat yang dipanah berkali-kali ketika solat sewaktu sedang hirasah (berjaga untuk mengawal keselamatan) , namun tetap ingin meneruskan solatnya. sahabat tersebut hanya menghentikan solatnya untuk memberi amaran kepada rakan yang sedang berjaga sama. beliau takut kalau meneruskan solat tersebut, beliau akan mati kerana kehilangan darah yang banyak, tanpa sempat memberi amaran tentang serangan tersebut.

2- Kita ada kekuatan luarbiasa.

jangan pernah memberi alasan kita lemah, tak mampu.

kita punya kekuatan. cuma kebiasaannya kita menyalurkannya untuk kehidupan duniawi dan bersuka-ria.

-bila menjelang exam, boleh saja tidur sedikit.

-bila hari peperiksaan, sangat boleh untuk punctual, malah datang lebih awal.

- bila membaca novel, boleh sahaja membaca tanpa henti berjam-jam.

- bila membuka facebook, boleh sangat menghadap laptop berjam-jam.

kita hebat. kita punya kekuatan luarbiasa. sama seperti sahabat dan para nabi terdahulu.
mereka salurkan ke arah cinta kepada Allah, penuhi masa untuk kejar syurga dan cinta DIA.

kita pula bagaimana?


ikhlas is buat sesuatu semata-mata kerana Allah kan? tak kisahla rela atau paksa rela.
kalau kerana Allah, maka ikhlaslah kan?

PPUKM

hari ini hari ke-8 berattachment di PPUKM /HUKM.

1- Trafik jammed di awal pagi.
-kalau di mesir, kita bangun awal pagi, untuk solat subuh dan buat ibadah sebelum mulakan sesi pembelajaran.
-tapi di malaysia, terkadang bangun tidur semata-mata untuk mengejar pergi awal ke hospital untuk elak jammed dan pastikan sampai tepat pada waktunya. mathurat pon dalam kereta. baca alquran semput.
-.-"

-hari-hari menganalisa jalan, dalam ketiga-tiga lane jalan cheras tu, yang mana bergerak paling laju dan kenapa. waktu bila kena ikut lane tengah dan waktu bila kena potong ke lane kanan. =D
tapi jarang sekali analisa jalan mana paling cepat bawa ke syurga firdaus yang diimpi.sob3. -.-"

2- Menjadi proaktif dan keluar dari comfort zone.
- terus terang, sangat takut untuk seorang diri buat attachment di PPUKM . namun, apabila berkenalan dengan student-student UKM yang super osem, subhanallah, tabarakallah..Allah sahaja yang tahu betapa seronoknya berkenalan dengan mereka. 

-hari ini masih lagi takut-takut, tapi mereka saangaaaaaat banyak membantu. tak kira bangsa atau jantina.senior atau junior.mereka sangat welcoming. (ke saya yang suka menegur? =D ) sangat teruja bila dapat berkawan dengan mereka yang berlainan bangsa. (seriously, mereka sangat suka menghulurkan bantuan.)

antara nama-nama yang dapat recall, shida, azwa, xing yu, justina,wong nabilah, ain, faidhi, jonathan, kamarul etc.

-di sini, saya selalu cabar diri buat sesuatu yang saya takut. hoho~ 
walaupun selalunya gagal, namun kadang-kadang berjaya. it's better than nothing ryte? =)

3- Keluar dari dunia sendiri.
-apabila kita duduk dalam kelompok kawan-kawan kita sahaja, amat mudah untuk kita perasan bagus.
untuk rasa cukup dengan apa yang ada. untuk kita rasa kita sudah cukup menyumbang. maka perlu sangat-sangat untuk kelaur dari "dunia harian kita".

-seriously, saya ingat dengan ilmu sakit puan ( Obsgyn) yang saya belajar di mesir, sudah mencukupi untuk sampai ke HO nanti. malangnya, saya silap. untungnya, saya sedar yang saya silap. banyak sangat benda yang saya tidak tahu. terutamanya skill-skill klinikal seperti physical examination, history taking yang diamalkan di malaysia etc.

-maka, sedikit nasihat, lulus dari exam itu penting, namun itu bukan tujuan kita ambil perubatan. kita ambil perubatan untuk rawat penyakit manusia. maka kita perlu berusaha mencapai "expectation" bagi seorang pengamal perubatan. 

exam menguji aspek penguasaan teori kita. namun masih ada skill-skill yang perlu dipelajari, masih ada "attitude" dan akhlak yang perlu dibentuk, masih ada masyarakat yang perlu dikenali dan system-system yang perlu diserasikan. 

sudah mula rasa perlu sangat-sangat tebalkan muka , keraskan hati dan kentalkan emosi untuk menghadapi zaman HO nanti. belajar bertanya yang tidak tahu, tadah telinga bila dimarahi, dan minta maaf jika tersilap.

satu lagi nasihat, sebelum masuk ke mana-mana clinical round, buat homework apa yang perlu kita kuasai jika kita belajar di malaysia, dan apa penyakit common berkaitan round tersebut yang ada di malaysia.. after all, bak kata Dr Har, the best place to learn medicine is the place where u're going to practise it. 

4- Aim dan Jalan hidup
ini antara sebab utama saya balik ke malaysia.
untuk melihat bagaimana kerjaya saya akan datang, bagaimana hendak mengekalkan tarbiyah, bagaimana ingin membentuk keluarga yang bahagia dan bukan semata-mata beberapa orang yang tinggal serumah, bagaimana ingin menyumbang ke dalam masyarakat, bagaimana ingin meningkatkan prestasi dan kualiti diri dan orang sekeliling.

Alhamdulillah, kabus semakin hilang. walaupun masih samar-samar. 
Alhamdulillah, banyak yang Allah permudahkan. =)

risiko utuk "kerjaya" menjadi rutin dan cycle hidup sangat tinggi.
sangat mudah untuk "terlupa" , kita masih ada Aim yang lebih besar untuk dicapai.
dan balancing is not an easy task.

teringat "cabaran" ust AO, 

"jangan cakap awak dah tsabat dalam tarbiyah selagi awak tak buktikannya selepas awak bekerjaya dan berumahtangga" 


5- Letak Aim untuk setiap perkara yang dibuat.
Attachment = apa yang awak nak tahu? apa yang awak nak belajar?
program = sesuai tak dengan aim awak? sebab banyak sangat program skarang, so choose the best one that u can learn from it / or sumbang sesuatu in it.
etc..

uhuk2.. Allahu Allah. jangan kau palingkan kami setelah kau beri hidayah kepada kami.
anisahshamilah,  sila busykan diri dengan perkara berfaedah seperti mana anda busykan diri sewaktu exam, terima kasih.

-risiko untuk berehat terlalu lama sangat tinggi -

malaysia

Malaysia - Hectic -

If you want it, go get it.

Be the best in whatever you do. just struggle to do your best and be the best.

Balancing is the key.

Make sure that your words are consistent with your actions.

Take a very good care of yourself. physically, mentally, spiritually, emotionally.

Set your target, list down your to-do-list , plan your day, and FOLLOW your plan!

Ramadhan is coming.

- banyak nak kongsi tapi tak sempat-
sesungguhnya drive kereta setiap pagi dan petang dalam jammed menuju ke HUKM adalah sungguh mencabar dan memenatkan minda.terima kasih.
( i wish that i'm still a student, and my dad will drive me to school . =D  )

don't take that smile away


She's my permata.
She's my precious one.
She's my sweetheart.

Don't take her laughter away.
Don't take her smile away.

Dear Allah, please mend that broken heart,
and make it stronger, calmer and wiser.

Please let her see the world in a different way.
much beautiful way.

please open her heart to forgive others who have wronged her.
and seek forgiveness from others when she did something wrong.

ameen.

lumpur


seperti direndam lumpur.
sehingga tidak lagi kelihatan mana putihnya, mana jernihnya,
yang ada hanya kotoran-kotoran yang degil,
melekat walau disental.
lalu terjelepuk lesu,
jijik dengan segala kotoran membungkus.

merangkak menuju ke aliran air yang menyuci.
kelihatan ramainya bidadari di situ,
anggun! menawan! jelita!

cemburu. terasa kerdil dan jijik.
malah hina.
bolehkah aku ke situ?
atau akanku kotorkan aliran jernih ?
mencacatkan pemandangan indah itu.
sehingga bidadari murka padaku?

lalu teresak di pertengahan.
hilang tuju.

**************

yang ku mahu, ku tolak tepi,
yang kupinta, kubiar pergi.
yang tinggal, hanya keliru,
apa sebenarnya inginmu?

biarlah keliru memakan diri,
dari ketergesaan yang menikam mati.

cukuplah gurisan dan calaran.
tiba masanya berhibernasi.
menghitung diri.
membina cahayaku sendiri.

**************

Ya Allah, aku berlindung pada-MU daripada meminta sesuatu yang tidak kuketahui hakikatnya.
Ya Allah, aku berlindung pada-MU, daripada kejahatan diriku sendiri.



Ya Allah hanya Engkau yang bisa
Ampuni hamba tunjukan cahaya
Ya Allah, Engkau, satu yang mampu
PertolonganMu, selamatkan aku

Tiada daya aku tuk melangkah
Bertemu denganMu pun aku tak kuasa
Tapi kepada siapa lagi ku memohon
Selain kepadaMu.....



kembali aku..





random.


melihat mereka gigih bekerja,

hati terdetik,

adakah Allah gantikan aku yang malas, suka bertangguh dan kerap memberi alasan ni dengan satu kaum yang lebih bersungguh menyahut seruan dan janji Dia?


******

melihat mereka yang semakin melayu dan berdolak-dalih,

hati tertanya,
adakah aku leka dan lalai dalam mendidik mereka?

******

semoga semua sangkaan di atas salah,
dan jika ia benar, semoga aku belajar darinya.

kiri- kanan, semua sedang bersungguh.
sila sedar dari "lena panjang" mu.




hidup


meminta atau dipinta
menerima atau diterima
menolak atau ditolak
meninggalkan atau ditinggalkan

semua lumrah hidup.


teringat kata-kata Dr Har,
bila kita plan something, tapi tak jadi, 
maka bergembiralah.
sebab Allah plan benda yang lagi best dari apa yang kita plan.

-tapi sangat perlu bersabar dan redha untuk tahu apa hikmahnya-



maka startla plan benda baru,
belajar dari pengalaman,
pengalaman diri dan orang lain.
^.^

*it's a lot more easier to smile than to cry*


* dalam proses mengenali personaliti diri sebagai seorang ENTP.
-bila baca je, keluar ayat,
"oh patutlaaa"
"rupanya ramai je orang camni"
"patutla aku tak boleh camni...patutla aku buat camni..."
ingatkan ada masalah, rupanya memang ada personaliti yang macam tuh.

apa-apa pon, bak kata cikgu atiqah hanifah

dalam nak menerima sesuatu, seseorang atau apa-apa pun,
kita kena TAHU dahulu,
FAHAM dahulu,
baru boleh TERIMA / TOLAK,
atau UBAH.

yang penting bersyukur.
atas kelebihan ,
dan kelemahan.

kalau diri sendiri pon tak kenal, 
macam mana nak kenal dan terima orang lain?







*selamat hari lahir*








Encik Mohd Salleh Akram.
64 tahun
9 Jun 1948
Muar, Johor
Married to Saidah binti Ridzuan
blessed with 5 kacak-men, and 3 comel-ladies.

abah, couldn't thank you enough.
semoga Allah pelihara abah selalu.

teringat atuk cakap pasal abah haritu,
"budak ni dah tua-tua pon merayau lagi."

(patutla dapat anak-anak suka merayau. =D )

"buruk atau paling buruk"

"mesir sekarang dalam keadaan antara TERUK dan PALING TERUK.

dan rakyat terpaksa memilih, sama ada mahu memilih yang

BURUK

atau 

PALING BURUK.."

apa-apa pun, saya akan undi Morsi. 
kalau Syafiq yang menang,
pasti akan ada "tsaurah" yang lebih besar daripada 25 jan."

cerita ustaz ahmad.

*************************************************

"memilih ahmad syafiq adalah seperti memilih untuk mengkhianati revolusi.
apa bezanya sang bekas presiden dengan anak murid didikannya?
maka sia-sialah segala usaha dan pengorbanan mereka selama ini."

ustaz terus bercerita.

"kebanyakan kroni - kroni kerajaan lepas bebas kerana tidak cukup bukti.
itu kerja syafiq.
dia yang bertanggungjawab membakar bangunan wizara' dakhili yang mengandungi bukti-bukti tersebut.
dan sudah pasti, apabila kerajaan jatuh, mereka telah melenyapkan semua bukti agar mereka terlepas dari tuduhan-tuduhan terhadap perbuatan jahat mereka."

"malah, pada waktu tsaurah dahulu, syafiq menjanjikan keamanan kepada mereka yang menyertai perhimpunan, namun dia memberi peluang untuk pihak tertentu mencederakan pendemonstrasi sehingga ramai yang terbunuh."


kata-katanya langsung tidak boleh dipercayai. 



الأفعال  .  ليس  الكلام 

mungkin sangat sesuai bagi dirinya,
kerana perbuatannya bertentangan sungguh dengan kata-katanya.

**********************************************


Kredibiliti memerintah

ustaz adalah antara golongan yang dahulu menyokong Ikhwanul Muslimeen dalam pilihanraya parlimen.
namun, pilihannya berubah apabila melihat tiada perubahan yang berlaku selepas IM menjadi golongan majoriti dalam parlimen.

"IM sangat berkemahiran dalam kerja amal jamaie, dan ketaatan kepada pemimpin. Tetapi kebolehan dan kredibilitinya dalam pemerintahan masih belum dibuktikan."

malah terlihat juga kekecewaan terhadap IM kerana masih tidak mampu membuat perubahan.
menyebabkan segelintir golongan lebih mudah memilih syafiq.

***********************************************

memegang tampuk pemerintahan bukan perkara mudah.
bagaimana dengan perancangan sekiranya menang?
sudah cukup bersedia dan berpengalamankah memerintah negara?
apabila kita lihat serata dunia, amat sukar untuk mendengar wujudnya kerajaan yang disayangi penduduk.
kerajaan mana yang tidak dijadikan bahan herdikan rakyat?

dari satu sudut, daulah islam yang ditadbir nabi s.a.w dahulu tidak sekompleks kerajaan sekarang.
dengan sistem cukainya, hubungan luar negara, sistem ekonominya, sistem pendidikannya etc.

dan kita, sudah punya cukup tenaga dan kemahirankah di situ?


walaupun semuanya nampak sukar, namun tak bermakna kita perlu berputus asa menuju ke situ.

kemenangan dalam pilihanraya itu hanya kunci untuk membuka pintu.
di sebalik pintu,  sangat banyak sampah-sarap yang perlu dibersihkan. bertimbun-timbun.
dan akan ada orang yang senantiasa menambahkan timbunan sampah tersebut.

maka kerja akan semakin bertambah banyak setelah berjaya naik tangga daulah.


2020 = NIC (new industrial country + new islamic country )



yang kita ingin lahirkan, bukan negara yang maju namun tiada "isi".
jasad yang moden namun ruhaninya hilang. bukan seperti amerika sekarang. tidak.
dan bukan juga sebaliknya.

kita kejar kedua-duanya. kemajuan duniawi dan kejayaan ukhrawi..


persoalannya, APA PERSEDIAAN KITA ?
di mana posisi kita?



********************************************


التربية  أساس كل  شيء

" Tarbiyah asas kepada segala-galanya "

kata-kata yang menyedarkan. 
bukan pertama kali dengar, tetapi pertama kali melihat orang yang benar-benar menghidupkannya.

tarbiyah asas segala-galanya.
proses berterusan sehingga mati.

namun masih ada ilmu, kemahiran dan kepakaran dalam perkara lain yang perlu digilap.
jangan kecilkan skop.



* kelas nahu bersama ust ahmad.
*take hold of your future - Nouman Ali Khan
* perkongsian pengalaman bersama aktivis dari gaza.
* sembang-sembang bersama akhawat di La Tansa.
*jazakillah husna afifah! :)

p/s : i'm talking while others working. T___T
down gak tengok orang ramai dah laju ke hadapan.
it's never too late, though. ^.^  setiap nafas adalah nyawa yang baru.

jatuh sebelum berdiri.


kalaupun engkau tidak mampu menolong ketika jatuhku,
kalaupun engkau tidak dapat bersama, ketika sendirinya aku,
kalaupun engkau terus berlari, sedang aku di sini luka berdarah cuba berdiri,

kalaupun begitu mungkin situasinya engkau dan aku,
hanya satu pintaku.
ingat aku dalam doamu .



Yang demikian itu kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah 
sesuatu nikmat yang telah diberikan-NYA kepada sesuatu kaum, 
hingga kaum itu mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.
 Sungguh, Allah Maha Mendengar, Maha Mengetahui.



"langit takkan selamanya cerah, 
maka hargainya ketika dia terang bercahaya, 


dan bergembiralah ketika gelap - gelita, 
kerana cerah itu pasti menyapa semula."

=)




paling teruk yang kita boleh buat pun adalah doakan mereka..


Obsgyn, welcome aboard. ^.^ 
14 days to go!! 
go! go!go!

"work in progress"


12.30 malam, 2009 
satu kediaman di benua eropah.

"ok.siapa nak cerita dulu keadaan diri dia minggu ni?"  sayup-sayup suara kecil itu kedengaran. mukanya ceria menghadap skrin laptop. meskipun kini sudah hampir 4 jam berlalu.



4359 km dari tempat tersebut.

beberapa orang pemudi berpandangan sesama sendiri.
wajah-wajah ceria mereka diselubungi ketepuan dan kepenatan.

"awaklah cerita dulu. kita dah cerita minggu lepas." tersengih melihat usrahmatenya. ithar katanya.

seorang demi seorang bercerita.
kadang tergelak ketawa.
kadang berkongsi duka lara.

ada yang seronok meluahkan segalanya.
ada juga yang malu-malu kucing, malu tapi mahu.
tak kurang juga yang pabila tiba saat itu, dirinya sudah hanyut ke alam mimpi.


meskipun tiada hadiah menarik daripada naqibah.
atau makanan sedap-sedap dihidang setiap kali usrah.
dan jarang sekali nak dapat sms "sweet-sweet" atau sms bertanya khabar.

tapi kerinduan itu sentiasa memuncak. ingatan sentiasa terpatri. dan masa usrah itu, adalah masa paling menggembirakan untuk minggu itu.

tiada siapa yang tahu dari mana datang perasaan indah itu.
mudah saja kata sang naqibah,

"LOVE IS MAGIC.
BECAUSE IT COMES FROM ALLAH."
=)


100% setuju.
dan akal , terlalu cetek untuk memahami perihal hati.

kisah hampir 4 tahun dahulu.
di situ segalanya bermula bagiku. (mereka yang lain lebih awal)
di situ kami merangkak berkenalan dengan erti dakwah dan tarbiyah.
dan di situ juga, secara tidak langsung, 
hati kami berikrar untuk setia bersama tarbiyah.


2 Jun 2012

sudah 4 orang bertanya dan memberi hint,

"akak, bila nak buat usrah?"

terpana.biar betul dorang ni. tersalah sangka rupanya. ingatkan semua nak minta stop usrah untuk memberi laluan kepada exam final.

muhasabah. benar-benar muhasabah.

di suatu tempat di atas bumi, mereka sedang sibuk berprogram. mengisi jiwa-jiwa yang memerlukan panduan dan pantauan.

di suatu kawasan lain, sang naqibah sedang bermukim di hospital. tekun menjaga anak usrahnya yang di ambil sebentar nikmat kesihatannya. perilakunya tak ubah persis risau dan sayangnya seorang ibu melihat anaknya terlantar ketika peperiksaan semakin menghampiri.

belum dilihat si dia yang telefonnya berdering seawal lepas subuh sehingga lewat malam. ada sahaja kerjanya. ada sahaja orang memerlukan pertolongan dan panduan darinya.

di satu sudut meja study pula, si dia yang sedang struggle membaca buku. bertimbun buku-buku medic di hadapannya. tekun dan cukup fokus. tahu dia tidak boleh bermain-main kerana masih banyak kerja lain yang perlu diselesaikan.

PRIORITI dan FOKUS.


waktu belajar, belajar sungguh-sungguh.
waktu berusrah,berdaurah sediakan hati dan akal yang benar-benar bersedia.
waktu bersama keluarga, maka pastikan mereka rasa kehadiran kita.
waktu bersenam, basah-lencunkan diri dengan peluh.
waktu berukhuwah, maka berukhuwahlah sehingga tiada jarak antara hati-hati kita.

setiap seseorang dan sesuatu punya hak. dan akan meminta hak mereka ditunaikan.
dan untuk melaksanakan setiap satu itu perlukan mujahadah berterusan. T__T

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan, ada kemudahan.

Sesungguhnya bersama kesulitan, ada kemudahan." 
"Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), 

tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain),
dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap."

(94  :  5-8)


panjangkan angan-anganmu, 
setelah kau panjangkan langkahmu.




p/s : perkara yang kita jarang tak bersungguh, makan, main, tengok movie dan tidur. =D  /  -.-"

bila FB = BF .

" bosankan kat sini boleh kawan dengan budak medic dan dirasat je?"

sengaja menimbulkan topik untuk berbual. sedang cemburu dengan akhawat UK yang kursus pengajiannya berbeza-beza. satu usrah ada yang ambil medic, ada geologi, ada business, ada physic, chemistry etc.

"A'ah! bosan! semua orang cakap topik yang sama. takde kelainan.", balas Haru.

lalu dia menceritakan salah satu aimnya bermain facebook. dengan punyai rakan seramai 700 ++ , dia mengharapkan sekurang-kurangnya dapat membaca 15 topik perbincangan berbeza. namun semua orang hanya bermain isu yang sama.

T___T heart-broken.

oh, ada hadaf main facebook?cool~

terlupa setiap mukmin sepatutnya buat sesuatu mesti bersebab. bukan suka-suka.

tetapi seringkali kita menjadikan facebook tempat menulis diari, tempat mencari simpati, tempat menceritakan masalah tanpa kaki dan tangan bergerak melakukan apa yang SEPATUTNYA dilakukan.
terkadang penuh dengan kata-kata tanpa amalan.




kelakar dan tersentap. bila melihat ramai di antara kita (termasuk diri-sendiri) pandai " bermain teori dan berdebat" sedangkan belum pernah turun ke medan sebenar. belum faham waqie' dan keadaan.

tak kesahla dalam isu dakwah, politik, institusi kekeluargaan atau apa pun.

teori itu asas sebagai panduan utama, namun kita perlu bijak menyatukan teori dengan keadaan semasa.

samalah macam medic pon, belajarlah semua jenis ubat, (sampai yang dah tak guna lagi pun kena belajar), kesudahannya, terpulang kepada Doktor yang merawat untuk memberikan ubat yang terbaik untuk pesakit yang berlainan.

facebook. manfaat atau musibah?

terdiam membaca status seorang chinese yang revert, lebih kurang bunyinya,

"cuba tengok balik hidup kita sebelum dan selepas ada facebook. kalau banyak hidup kita terbazir dengan main facebook, mungkin kita perlu buat jadual bila kita boleh masuk ke laman sosial ini"

serius, "puasa" yang 2 hari sangat mengajar.benar, di facebook itu medan dakwah kita, perbincangan gerak kerja, kongsi bahan-bahan untuk study, berhubungan dengan anak usrah, keluarga. update isu semasa etc.

tapi setiap benda perlu ada limitnya.

dan apabila kita lebih terkesan dan "mencintai" status facebook daripada kalam Allah, Alquran yang sepatutnya mencari kawan baik kita, maka yakinlah, ada sesuatu yang pelik dan tak sepatutnya berlaku.

Dari Abu Hurairah radhiallahunhu dia berkata : Rasulullah bersabda :

"Merupakan tanda baiknya  Islam seseorang, 
dia meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya . "

(Hadits Hasan riwayat Turmuzi dan lainnya)
hadith ke 12 dari hadith 40 imam nawawi.



p/s :
-terima kasih daun keladi buat cik yuyumiza atas idea puasa facebook.
- dan terima kasih kepada cik fatihah asilah, roommate berdedikasi yang sudi tukarkan dan simpankan password facebook. (minta maafla terpaksa mengugut untuk dapatkan balik password. = D )

Sesabar Syaitan

kenali musuh kita

Seringkali kita lafazkan,
"musuh utama kita syaitan."

dan seringkali juga, kata-kata itu hanya bermain di mulut. tanpa kita benar-benar memaknai dan membenci musuh tersebut.

makhluk yang dilaknat Allah itu mungkin hanya mencebik dan tertawa melihat "kesungguhan" kita memusuhi dia dan kaumnya.




"sabar ye nak. dia tak maksudkan apa yang dia cakap. tengok ye nanti,"
mungkin itu pujuk sang ibu syaitan kepada anak-anaknya yang down dihina dan diejek-ejek manusia.

si ibu senyumannya tak lekang dari bibir. memotivasi si anak syaitan belajar "tips turun-menurun" cara menggoda manusia. "mujahadah sunguh-sungguh."

Bijaknya makhluk laknatullah ini! 
Dalam diam dia membisikkan hasutannya. sedikit demi sedikit.

sehingga manusia merasakan hasutan-hasutan itu adalah "buah fikiran" sendiri.
Sehingga tiba satu ketika, kita terkadang tidak mampu menghalang diri kita sendiri daripada melakukan maksiat.

"tak tahulah akak, bukan tak cuba nak tinggalkan, tapi tak boleh"


"kita pon tak tahu kenapa kita tengok juga page tu, bukannya tak tahu benda tu tak boleh, tak elok...tapi....."


"kenapa saya tak boleh tundukkan pandangan? kenapa susah sangat saya nak jaga mulut? kenapa...?"


"entahla kak, kita pon tak tahu nak buat apa..I JUST CAN'T"

ketika itu, ketahuilah,  syaitan punyai "asas yang kukuh" dalam diri kita. sehingga tarikan iman kita kalah dengan al-hawa dan tarikan syaitan.

dan semakin lama kita di situ, semakin bertambah maksiat yang kita lakukan, semakin gelap dan hitamlah hati yang terkapai-kapai mencari cahaya dalam diri kita.


Strategi dalam diam & Sabar menunggu hasil .

syaitan bijak. tak gopoh. ketika iman manusia mencanak ke langit, dia bersembunyi.

merudum sahaja iman sang hamba, maka berlumba-lumbalah dia dan pasukannya menyerang bertubi-tubi. sehingga ramai yang terjelepuk jatuh, tak mampu berdiri semula. ada yang hidupnya dalam iman, tetapi matinya dalam kekufuran.

begitulah cara kerjanya syaitan. diungkap dalam satu lafaz pendek

"   الوسواس الخنس  "

sepi................

tup tup!

DONE!

dalam diam dia bekerja, sehingga lahirlah hasil. tiada istilah cakap lebat.
dan dia  berterusan melakukan pekerjaannya, satu demi satu.


Kotakan Janjinya pada Allah.


"Iblis menjawab, "Kerana Engkau telah menyesatkan aku, PASTI aku akan selalu menghalangi mereka dari jalan yang lurus.

Kemudian pasti aku akan mendatangi mereka dari  DEPAN dari BELAKANG, dari KANAN dan dari KIRI mereka.

Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur."
 (Al-a'raf :16-17)



"Wahai anak-anak Adam! Janganlah kamu diperdayakan oleh Syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan 
kedua ibu bapa kamu dari Syurga, 

sambil ia menyebabkan terlucutnya pakaian mereka berdua untuk memperlihatkan kepada mereka: aurat mereka (yang sebelum itu tertutup). 

Sesungguhnya Syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka

Sesungguhnya Kami telah menjadikan Syaitan-syaitan itu teman rapat bagi orang-orang yang tidak beriman."

(Al-a'raf :27 )

serius, meremang bulu roma. macam ada banyak mata yang sedang melihat dari SEMUA ARAH, mencari peluang nak jahanamkan dan hancurkan iman dan kehidupan kita.

Makhluk Genius yang berdendam! 


scary......

makhluk yang merasakan dirinya LAYAK untuk sombong pada Allah ini pastinya bijak, dan penuh keistimewaan. can't deny that fact.

malah dia seolah-olah berjaya membuktikan " aku lebih hebat dari Adam a.s" apabila berjaya menggoda Nabi Adam a.s dan hawa. sehingga akhirnya mereka dikeluarkan dari syurga.

dia di mana-mana.
dia punya superpower.
dia bijak berstrategi dan merancang.
dia sabar dalam amal buruknya.
dia tak putus asa.
dia punya cita-cita dan azam besar.
dan dia benar-benar MUSUH YANG BUKAN CALANG-CALANG.

.



then, what should we do????..........

to be continued....

siapa tokoh itu?

"ok, sekarang semua  duduk dalam group. ceritakan kelebihan dan kelemahan diri masing-masing. dan setiap ahli kumpulan kena sama-sama fikir siapa tokoh-tokoh, para sahabat atau orang berjaya yang ada ciri-ciri macam dia..TOKOH yang ciri-cirinya sama BUKAN yang menjadi idola."

=D

setelah setengah jam, aku berjumpa dengan ramai personaliti persis tokoh agung zaman dahulu.

si dia yang sangat meminati muzik persis al-farabi.
si dia yang sangat berketokohan menjadi pemimpin persis ratu balqis.
si dia yang kata-katanya memukau dan banyak berkorban demi islam seperti mus'ab bin umair.
si dia yang tegas dalam kelembutan persis abu bakar as-siddique.
si dia yang very informative persis khabbab bin munzir.

siti hajar. abu ubaidah al-jarrah. ali bin abi talib. imam syafie. ibn umar abdul aziz. abdurrahman bin auf.

ramai lagi. satu nama disebut, terpancar kehebatan dan kegemilangan seorang tokoh.

lalu mereka berfikir mengambil ibrah.

"kita selalu melihat tokoh-tokoh ini sebgai orang yang hebat, jauh untuk dicapai.bagai langit dan bumi. sedangkan kalau kita berjumpa mereka, saya yakin mereka juga seperti manusia biasa. manusia biasa yang memaksimakan potensi  diri. maka, tak mustahil untuk kita jadi hebat seperti mereka."

"dalam kita beramal jamaie, bekerja dalam kumpulan, setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing.dan itu yang membentuk keunikan dan saling melengkapi. jangan merasakan kita lebih hebat kerana setiap orang ada kehebatan dan kelemahan. yang penting kita fokus pada kelebihan dan saling top-up2 sesama kita."

"kita selalu mengagung-agungkan tokoh barat. Donald Trump. Stephen Covey dan ramai lagi. sedang tersingkap dalam sejarah tokoh-tokoh islam yang ulung dan jauh lagi hebat dari nama-nama tokoh barat. kurangnya ilmu kita tentang mereka menyebabkan kita lebih bangga dengan barat dan lebih suka meng"quote" kata-kata mereka.so, jom kenali tokoh islam kita.dan jangan takut untuk kita sendiri maju ke hadapan. jangan matikan bakat dan kelebihan yang Allah berikan kepada kita."

"ramai manusia sedar dan redha dengan kelemahan diri. tetapi sangat sukar menerima diri punyai kelebihan dan potensi. admit it and expand it. kerana atas setiap kelebihan yang Allah bagi, akan ditanya kelak, apa yang telah kita gunakan. kita maksimakan tak nikmat tersebut?"

the superheroes.
kalaulah berpeluang jumpa dengan "superheroes islam" mesti perasaannya sangat tak tergambar.
sobs33..  ingin sekali berada di situ.
p/s:
rasanya dah banyak kali sangat jadi AJK games, pastu tak dapat main. ='(
haha~ tapi seronok tengok orang bahagia bermain. =D

erm, rasa-rasa siapa tokoh yang ciri-ciri saya persis dia ek? don't have any clue.

***********************************************************

2)

Fasa Pertama pilihanraya Presiden

Calon FJP (Dr Muhammad Mursi) berada di kedudukan pertama dan diikuti Ahmad Syafiq. Kedua-dua calon ini akan memasuki Fasa Kedua Pilihanraya Presiden Mesir pada bulan Jun ini.

Jumlah undian :

Dr Muhammad Mursi :
5, 693, 982 (Dalam Negara)
107,924 (Luar Negara)

Ahmad Syafiq :
5, 490, 943 (Dalam Negara)
24, 542 (Luar Negara)

Dr Abdul Mun'im Abul Futuh dan Dr Hazim Solah Abu Ismail (bekas calon presiden yang telah digugurkan) telah pun mengeluarkan kenyataan sokongan mereka terhadap Dr Muhammad Mursi di fasa kedua ini.

#Semoga Allah mengatur yang terbaik!
Ayuh tembakkan doa-doa kalian!


random~

impikanlah!

1)  pernah dengar kisah rasulullah s.a.w dan suraqah bin malik?
bagaimana baginda yang ketika itu berstatus " PELARIAN " berjanji untuk menyerahkan gelang milik raja parsi (antara 2 kuasa terbesar ketika itu ) kepada suraqah bin malik?

2) kisah perang khandak? bagaimana kejatuhan rom dan parsi itu jelas di mata baginda sedangkan mereka sedang dalam situasi getir menghadapi "pakatan masyarakat arab" yang bersungguh ingin menjatuhkan islam?

3) kisah popular tentang saidina umar r.a. mengimpikan rijal-rijal yang menjadi aset buat ummah?

4) bukankah jika berdoa meminta syurga, kita diseru memohon syurga tertinggi?

jadi apa yang membuatkan kita takut untuk berharap?
takut untuk mengimpikan sesuatu? takut untuk berusaha ke arah sesuatu yang kita impikan?
ketakutan manusia kebiasaannya membunuh kapasiti dan kapabiliti dirinya.
dia gagal sebelum cuba melangkah.dan dia takkan pernah tahu, sejauh mana dia mampu ke hadapan.


tawakal.

1) pernah dengar tawakalnya nabi ibrahim a.s ketika meninggalkan siti hajar dan ismail di padang pasir tandus, yang malamnya gelap-gelita, siangnya panas membara?

2) bagaimana tawakalnya siti hajar menjaga dan mendidik nabi ismail seorang diri di tengah keterikan padang pasir.

3) bagaimana tawakalnya nabi ismail apabila pisau diletakkan di lehernya oleh ayahanda tercinta yang dahulunya meninggalkan beliau dan si ibu.

4) tawakalnya ibu nabi musa .a.s menghanyutkan si bayi kecil ke dalam sungai, yang kemungkinan matinya si bayi lebih tinggi dari kemungkinan untuk terus hidup.

siapakah lagi yang lebih layak dan lebih patut untuk kita jadikan wakil, letakkan sepenuh kepercayaan, menajdi "attorney" kita, selain DIA, yang menggelarkan diri-NYA, Al-Wakeel dan Al-Wali.

kalau hidupmu kerana Allah, ikhlas, maka tiada dunia tidak akan membuatkan dirimu TERLALU gembira atau TERLALU sedih.

- jangan biarkan masa kelammu dahulu menghitamkan masa depanmu-
- jahiliyyahmu merupakan sebab kukuh, mengapa kau perlu berusaha lebih untuk menjadi lebih baik berbanding orang lain -
- gelap itu mengajarmu menghargai cahaya yang gilang-gemilang. maka pilihlah untuk terus hidup di dalam cahaya. biarlah kegelapan itu ditelan waktu.-


-random-

terasa lelah menempuh jalanan beronak duri,
terkadang sesat tanpa haluan,

sehingga punca hilang di mata,
kuturutkan jua hati yang buta.

kupasarahkan padaMU tuhan ,
segala yang kan berlaku,
kerana engkaulah penentu segala,

menciptakan dunia penuh pancaroba
tak terdaya rasanya kakiku melangkah.

kau pimpinlah langkahku Tuhan,
agar tidak kukesesatan
dari jalan syurga-MU yang ku idamkan......

bebas~
apa yang mengongkong sebenarnya?
apa yang sebenarnya memenjara?
kenapa saya bahagia melihat burung terbang bebas di langit?
buih-buih yang terbang melayang?
air sungai yang mengalir deras?

lately terlalu banyak bercerita remeh-temeh tentang perihal diri~
not good. 

of Obs & Gynae.


ada 3 post yang bermain-main dalam kepala.

1-c***i
2-meet the robinsons.
3-of Perempuan dan Bersalin.

but let me curhat about my OnG round 1st.

OnG ni antara round kegemaran saya.
sangat-sangat suka.
pergi sekolah disambut dengan senyuman makcik-makcik.
teguran mesra dari kakak-kakak

"shamilah, jom makan dengan aku!" =)
"shamilah, ko belajar betul - betul tak? kau cuti buat apa? kau kena belajar betul-betul tau!"
"shamilah, hari-hari aku tengok bila student lalu, aku tengok itu kau ke orang lain."
"shamilah, bila aku bersalin, aku nak namakan anak ni sempena kau."
"shamilah, meh sini aku nak borak dengan kau"

-walaupun dengan jahatnya, kadang-kadang berlalu pergi tanpa pandang sesiapa or balas teguran..haishh..tapi dorang sungguh baik dan tak henti-henti menyapa.-

( jangan tertipu, saya bukan seorang yang baik, tapi mereka memang sangat peramah, murah dengan senyuman, lembut hati dan bermulut manis)

bila ambil history pula, dorang sangat peramah. of coursela, awal-awal tuh muka tegang, penat dan sakit, tapi bila dah start senyum n borak-borak, dorang akan jadi sangat-sangat mesra. sampai tak reti nak stop dah.

malah ada makcik yang 2x bagi saya air kotak . katanya dia diabetes. lalu saya ambil dan minum dengan gumbiranya. =D
mereka anggap saya macam anak mereka, or adik perempuan mereka.
(atau saya yang perasan lebih.huhu~)

*******************************

exam, haha... Alhamdulillah a'laa kulli hal.

oral,


"akak complaint apa, "

"musha****m*mam murtafi3 wa...*** taht..." (macam tuh la bunyi dia)

haaa? apa akak? 

sekali lagi,masih tak faham...

"ra's fouq ya'ni? (kepala dia kat atas ke akak?)

"haaa..ye2.."

gabra dah.apa akak ni cakap.. mana ada blaja benda ni...tetibe Dr sergah...

"awak nak dia cakap apa lagi. dah itu complain dia. awak ingat dia boleh cakap english ke?"

"no Dr, i can't understand her complaint. could you please translate it"

"that's her complaint.what else do you want?don't you know arabic???"

pedas kot....
diam....
sambung jerla ambil..sambil kena tegur-tegur dengan Dr.

*********************************

"ok, time's up.tell me what you have."

"The patient is in her 8th month pregnancy coming for her routine ANC and she is anemic."

" this is a tertiary, specialized hospital. do you think she'll be here just for her Ante Natal Care????"

"errrr..(ah sudahh)..she's having a breech baby. the head of the foetus is up.

"up??up where?"

(up wheree???maksudnya???)

Dr bercakap pada patient, "apa yang kau bagitau dia. kau cakap kepala baby kat atas ke?

ha'ah.balas patient dengan muka cuak.

"THE HEAD IS UP AND THE PLACENTA IS BELOW. WHAT DO WE CALL THAT?!! "

"placenta previa"

Dr bertanya kepada HO di sebelahnya,
bila dorang exam final?

"lagi sebulan"

kira ini kali terakhir dorang datang sini? ni peluang akhir dorang jumpa patient?bla bla bla
(otak dah takle nak concentrate)

Dr HO diam...muka bersalah dan ketakutan.

"ok, you can get up and go now"

"go?"

"yes, you can go."

"thank you Dr"

******************************

~huhu~
dalam hati macam....
she is not complaining of any per vaginal bleeding, how should i know she's PP.
yeah, i admit my arabic is not like a pro, 
but... this is an OnG end-round exams, not a test for my arabic lesson.
why can't the Dr just translate it for me and.....
grrr...

=D
tak pasal-pasal ita jadi mangsa saya membebel.haha~

lawak jer.. kepala bermatian-matian cari reasons to defend myself 
but deep down, i know it won't solve anything.
put the blame on others and you won't achieve anything in your life.

*****************************

i guess i've to struggle more and score my final.
surely i'm not expecting good result from my oral exam.

^.^

**************************

a'laa kulli hal, i love this round very much!!
n Alhamdulillah, thank you Allah for everything!


Nota kaki.

1)Breech = songsang. 
sepatutnya ketika bersalin kepala baby akan berada di bawah, tetapi dalam breech presentation, kepala baby di atas.




2) placenta previa.
uri berada di kedudukan bawah dalam rahim. 
menutup laluan untuk baby keluar ketika proses bersalin.
boleh menyebabkan pendarahan teruk sehingga kematian.

3) bila lihat akak-akak yang bersalin ni, rasa macam dorang ni blessed.
macam aimi J quote Dr Har tentang kelebihan perempuan ada rahim.
macam Yusuf ester cakap the ability to get pregnant is a privilege given by Allah to women.
and that is the biggest different between man and woman.
malah, subhanallah, perempuan yang meninggal dunia ketika bersalin boleh dapat title "syahid" kott..
subhanallah. ^.^

4) yeay! kita balik mesia nanti kita ada 13 orang budak untuk dibuli!! 
atau menjadi mangsa bulian mereka. -.-"

5) kak intan, semoga selamat semuanya. hati-hati mengandungkan your 2nd baby.auni nak dapat adik! ^.^

6) tariq, happy besday! i wish dat i can be a sweeter, nicer "makcik" macam fathin nasihaa yang masak special menjelang besday anak buahnya. unfortunately, i'm not that sweet.

7) su, happy besday sis! may Allah bless you always. seronoknya tengok gambar dorang prank awak...anak sapa la yang nakal ni. =D


kakak riang!


"satu benda yang kitorang belajar bila datang sini,
ada kitorang atau tiada, semua benda jalan seperti biasa.
dakwah akan jalan seperti biasa, daurah akan jalan seperti biasa.
kita yang gabra, takut macam-macam, tapi sebenarnya dakwah tu akan berjalan je.
so, kita memang takde apa-apa pun. jangan pernah rasa kita hebat dan dakwah akan pincang tanpa kita.
bukan dakwah yang rugi tanpa kita, tapi kita yang hidup serabut tanpa dakwah."

ZASSS!!

 "3rd year akak tak pegang usrah. merata la akak pergi untuk cari usrah. akak menyibuk sana-sini.
akak gi tempat lain, negara lain, akak gi try cari kat jerman. last-last paskan kat orang lain jaga. semua akak try. tapi tak dapat juga."

"then, tahun 4 akak kena bawa 2 usrah. takut jugak sebab dah setahun tak bawa usrah, tapi jalan je."

ZASSS lagi sekali !!!

" helikopter kita kecil, kita tak nampak skop besar yang mereka lihat. merak pernah terbang lagi tinggi. tsiqah. semua hadaf dan matlamatnya sama."

sampai bila nak turut tarikan al-hawa?


9 bulan


"akak datang sini kenapa?"

"pendarahan. yang ni yang ke-9. sebelum ni dah 8 kali."

terdiam.

"sebelum ni 8 orang, semua pergi jumpa tuhan mereka. akak tak sempat tengok pon lagi. dorang gugur masa bulan ke 8, ke-9."

senyap...........

T.T

akak senyum je.

Subhanallah.kuatnya semangat akak ni.

semoga anak yang ke-9 dikandungkan ini berjaya menjadi anak pertama dilahirkan dengan sihat dan menjadi anak soleh/ah saham akhirat kelak.

*i love the grasp reflex in baby* ^.^

It's raining ^.^


1) Air hujan sifatnya menyucikan.
membersihkan debu-debu, sisa-sisa kotoran dan toksik yang melata di atas bumi.
menghidupkan bumi, agar tumbuhan sentiasa segar dengan bekalan air.



lalu air itu menjadi kotor semula. apabila dia sudah menjalankan tugasnya membersihkan kotoran di bumi.

kemudian, air itu akan tersejat. naik semula ke langit. dan kembali menjadi air hujan yang membersihkan dan menyucikan bumi.


Qiamullail seperti air hujan tersebut. yang membersihkan, memberi kekuatan dan menyucikan jiwa-jiwa manusia.

di siang hari manusia keletihan dengan pelbagai kerja-kerja dan kerosakan-kerosakan dalam masyarakat. jika tidak dibersihkan, semakin hari akan semakin menyesakkan jiwa manusia.

maka Allah jadikan qiam, untuk menguatkan dan membersihkan semula.
dan qiam itulah antara kecintaan rasulullah s.a.w. =)



-petik dari tafsir al-insyirah by bro nouman ali khan.-

********************************





enjoy the rain, cause one day, it will end.
only then, you realize how much you love it.
= )

time machine


"pair dengan partner masing-masing.
sekarang, semua perkenalkan diri kita siapa , 10 tahun yang lepas."

=)

"darjah 4 la kita time tuh!"

"nama kita....kita tinggal dekat....cita-cita kita....."

****************************************

"ok, dah! rasa-rasa kan, 10 tahun lepas, kita terfikir tak kita akan berada di tempat yang kita berada sekarang?"

TAKKKK!! serentak semua menjawab.

****************************************

ok, sekarang, perkenalkan diri kat kawan kita, siapa kita hari ini. dan apa yang kita dah achieve semenjak 10 tahun yang lepas.

"kita dapat SPM.....tapi tak capai target.....tapi Alhamdulillah.."

****************************************

"sekarang, semua ambil masa3 minit. kemudian perkenal diri, siapa kita 10 tahun akan datang.
pensil dan buku dibenarkan untuk mencatit."

"ala akak, susahnya..."

=)

maka semua berfikir. suara semakin perlahan. berbisik-bisik. tudung dijadikan penghadang antara satu pasangan dengan pasangan yang lain. haha~ rahsia sungguh.

**************************************

kita hanya merancang tetapi perancangan Allah mengatasi segalanya.
= kita PERLU merancang dan berusaha, sebelum meletakkan setinggi-tinggi tawakal pada Allah.

mumtaz bukan matlamat akhir, malah dia hanya STEP-STEP yang perlu diambil atau di lepasi, sehingga tiba ke matlamat kita.

orang yang hidup tanpa matlamat, dia akan buat kerja semberono. sedangkan orang bermatlamat, matlamatnya memerlukan persediaan dari awal.

ada orang memang dalam mindset nya nak buka pusat penjagaan ibu mengandung sehingga bayi itu membesar menjadi kanak-kanak.

ada orang hendak membina markas bahasa dan markas i'dad murabbi.

ada orang hendak " change the system " supaya mengikut hukum Allah.

ada orang hendak mengetengahkan masalah-masalah yang berlarutan tetapi diabaikan dunia.

ada orang hendak merekruit dan menggunakan potensi anak-anak yatim yang kadang terbiar.

=) apa aim kita?

***********************************

lagi 1, sekarang bayangkan, apa bekal yang kita nak bawa jumpa Allah. bayangkan siapa kita depan Allah.

kalau umar r.a datang bawa jajahan takluk dan manusia yang dididiknya.

kalau al-fateh datang bawa constantinople dan tenteranya yang beriman.

kalau khansa datang bersama anak-anaknya yang syahid di jalan Allah.

kalau nusaibah dan khaulah datang bersama luka-luka peperangannya.

kalau khadijah datang bersama semua hartanya, tenaganya, fikirannya yang diinfaqkan ke jalan Allah.

maka kita nak bawa apa?

semua ada kapasiti dan kapabiliti masing-masing. maka carilah dan maksimakan.

we don't want you to be someone else, we just want you to be the best of you.

**********************************

tak salah perempuan ada cita-cita, dan kejar cita-cita.

tak salah perempuan hidup berdikari.

tak salah untuk buat pilihan, hidup bagaimana yang dia mahukan.

kerana jalan menuju Allah itu pelbagai..

*********************************

wal-asr + hadith 12.

the ice is melting.
maka tinggalkan perkara yang tidak berfaedah.

i know. cakap senang, buat susah.
n these advises i dedicated to myself 1st before others.

Pesan Abah


1- Anisah ada borak benda-benda intelektual tak dengan pipah?
( = lain kali kalau borak-borak dengan afifah, sila borak benda yang intelektual , bukan sekadar emosi.)

2- isteri dalam sesetengah aspek boleh membantu, tetapi kadang-kadang dia yang jadi beban.
( = pastikan tak jadi beban, malah jadi driving factor untuk suami maju ke hadapan.)

3- dalam kondisi bleeding sekarang, bertahan dengan saving yang ada. abah kan cermat dulu.
( = jangan boros, cermat guna duit. kena pandai uruskan kewangan. T.T )

4-dekat abassiyah ada rusuhan lagi ke? abah tengok al-jazeera pagi tadi 4 orang mati.
( = sila ambil tahu isu semasa, jangan jadi katak dalam gelas kaca.banyakkan baca berita dan buku ilmiah)

5- anisah untung duduk oversea, banyak exposure. budak-budak mesir intelek tinggi tak? mereka banyak membaca tak? standard intelek mesir tinggi, tapi banyak je "garbage".
( = anisah jangan suka sangat duduk dalam kelompok sendiri dan comfort zone. sila banyakkan membaca banyak benda.dan bergaul dengan ramai orang.)

6- abah rasa Pembangkang belum lagi akan menang kali ni.

7- Bersih 3.0, jumlah india yang datang berkurang.mereka dah dapat apa mereka nak, so apa guna sokong lagi. ****** kelebihan india, walaupun mereka sedikit tapi mereka suka bising.
cina semakin menjauhkan diri dari.....

8- kena usaha teruk sikit dalam era pemuda yang baru nak bangunkan diri. abah dah orang tua, nama tak dipandang dalam profesion abah. kita perlukan orang baru.


One Big Family



I wonder why you and me fight each other
Don’t you see the similarities between us?
Take a minute and see yourself in the mirror
You look like me: those eyes, lips – you can’t deny

Pre-chorus:
Have you thought about
Why we look the same?
Why we feel the same?
Don’t tell me it’s by chance

Chorus:
Oh, you’re my brother
You’re my sister
We’re one big family
Oh, you’re my brother
You’re my sister
Just one big family

It doesn’t matter if you live far away from me
You feel I feel, you bleed I bleed, you cry and I cry



We sleep and dream
Sometimes we’re sad, sometimes we’re happy



You breathe I breathe
We love, walk, talk and we smile

PRE-CHORUS

CHORUS

I care about you
And I wish you could realise
There’s no difference between us two
We’re part of one family
No matter how far you are
And even if we don’t know each other
Oh, you and me, me and you, we are one

CHORUS

-terimakasih brother maherzain- ^.^