of Obs & Gynae.


ada 3 post yang bermain-main dalam kepala.

1-c***i
2-meet the robinsons.
3-of Perempuan dan Bersalin.

but let me curhat about my OnG round 1st.

OnG ni antara round kegemaran saya.
sangat-sangat suka.
pergi sekolah disambut dengan senyuman makcik-makcik.
teguran mesra dari kakak-kakak

"shamilah, jom makan dengan aku!" =)
"shamilah, ko belajar betul - betul tak? kau cuti buat apa? kau kena belajar betul-betul tau!"
"shamilah, hari-hari aku tengok bila student lalu, aku tengok itu kau ke orang lain."
"shamilah, bila aku bersalin, aku nak namakan anak ni sempena kau."
"shamilah, meh sini aku nak borak dengan kau"

-walaupun dengan jahatnya, kadang-kadang berlalu pergi tanpa pandang sesiapa or balas teguran..haishh..tapi dorang sungguh baik dan tak henti-henti menyapa.-

( jangan tertipu, saya bukan seorang yang baik, tapi mereka memang sangat peramah, murah dengan senyuman, lembut hati dan bermulut manis)

bila ambil history pula, dorang sangat peramah. of coursela, awal-awal tuh muka tegang, penat dan sakit, tapi bila dah start senyum n borak-borak, dorang akan jadi sangat-sangat mesra. sampai tak reti nak stop dah.

malah ada makcik yang 2x bagi saya air kotak . katanya dia diabetes. lalu saya ambil dan minum dengan gumbiranya. =D
mereka anggap saya macam anak mereka, or adik perempuan mereka.
(atau saya yang perasan lebih.huhu~)

*******************************

exam, haha... Alhamdulillah a'laa kulli hal.

oral,


"akak complaint apa, "

"musha****m*mam murtafi3 wa...*** taht..." (macam tuh la bunyi dia)

haaa? apa akak? 

sekali lagi,masih tak faham...

"ra's fouq ya'ni? (kepala dia kat atas ke akak?)

"haaa..ye2.."

gabra dah.apa akak ni cakap.. mana ada blaja benda ni...tetibe Dr sergah...

"awak nak dia cakap apa lagi. dah itu complain dia. awak ingat dia boleh cakap english ke?"

"no Dr, i can't understand her complaint. could you please translate it"

"that's her complaint.what else do you want?don't you know arabic???"

pedas kot....
diam....
sambung jerla ambil..sambil kena tegur-tegur dengan Dr.

*********************************

"ok, time's up.tell me what you have."

"The patient is in her 8th month pregnancy coming for her routine ANC and she is anemic."

" this is a tertiary, specialized hospital. do you think she'll be here just for her Ante Natal Care????"

"errrr..(ah sudahh)..she's having a breech baby. the head of the foetus is up.

"up??up where?"

(up wheree???maksudnya???)

Dr bercakap pada patient, "apa yang kau bagitau dia. kau cakap kepala baby kat atas ke?

ha'ah.balas patient dengan muka cuak.

"THE HEAD IS UP AND THE PLACENTA IS BELOW. WHAT DO WE CALL THAT?!! "

"placenta previa"

Dr bertanya kepada HO di sebelahnya,
bila dorang exam final?

"lagi sebulan"

kira ini kali terakhir dorang datang sini? ni peluang akhir dorang jumpa patient?bla bla bla
(otak dah takle nak concentrate)

Dr HO diam...muka bersalah dan ketakutan.

"ok, you can get up and go now"

"go?"

"yes, you can go."

"thank you Dr"

******************************

~huhu~
dalam hati macam....
she is not complaining of any per vaginal bleeding, how should i know she's PP.
yeah, i admit my arabic is not like a pro, 
but... this is an OnG end-round exams, not a test for my arabic lesson.
why can't the Dr just translate it for me and.....
grrr...

=D
tak pasal-pasal ita jadi mangsa saya membebel.haha~

lawak jer.. kepala bermatian-matian cari reasons to defend myself 
but deep down, i know it won't solve anything.
put the blame on others and you won't achieve anything in your life.

*****************************

i guess i've to struggle more and score my final.
surely i'm not expecting good result from my oral exam.

^.^

**************************

a'laa kulli hal, i love this round very much!!
n Alhamdulillah, thank you Allah for everything!


Nota kaki.

1)Breech = songsang. 
sepatutnya ketika bersalin kepala baby akan berada di bawah, tetapi dalam breech presentation, kepala baby di atas.




2) placenta previa.
uri berada di kedudukan bawah dalam rahim. 
menutup laluan untuk baby keluar ketika proses bersalin.
boleh menyebabkan pendarahan teruk sehingga kematian.

3) bila lihat akak-akak yang bersalin ni, rasa macam dorang ni blessed.
macam aimi J quote Dr Har tentang kelebihan perempuan ada rahim.
macam Yusuf ester cakap the ability to get pregnant is a privilege given by Allah to women.
and that is the biggest different between man and woman.
malah, subhanallah, perempuan yang meninggal dunia ketika bersalin boleh dapat title "syahid" kott..
subhanallah. ^.^

4) yeay! kita balik mesia nanti kita ada 13 orang budak untuk dibuli!! 
atau menjadi mangsa bulian mereka. -.-"

5) kak intan, semoga selamat semuanya. hati-hati mengandungkan your 2nd baby.auni nak dapat adik! ^.^

6) tariq, happy besday! i wish dat i can be a sweeter, nicer "makcik" macam fathin nasihaa yang masak special menjelang besday anak buahnya. unfortunately, i'm not that sweet.

7) su, happy besday sis! may Allah bless you always. seronoknya tengok gambar dorang prank awak...anak sapa la yang nakal ni. =D


3 comments:

Anonymous said...

milah, awak pon sweet jugak...
saya nak suruh kakak saya pregnant lagi
diri sendiri lambat lagi nak kawen
abang baru nak tunang

MusyiraHanaN said...

hoho..akk..
bestnye..x sabo nk start round ong...
tp azhar round ni thn 6 nnt..
nmpaknye kene bersabar la dulu..huuu..

btw, all da best final!!
bitaufik wannajah <3

putih said...

hehe~
fathin...dorang ganas, xleh nak sweet2..
hbis truk kena wrestling.

@mushi,
u'll love it! ;D