it's not a sin*

suasana kadang-kadang memerlukan kita matang dengan cepat.
sangat-sangat cepat. sehingga boleh mengah dan putus fius sebentar.

walaupun sebenarnya memang kita sepatutnya sudah jauh lebih matang pada saat ini,
tetapi disebabkan permulaan mematangkan diri itu bermula lambat,
maka langkah-langkah yang perlu diambil selepas itu seakan-akan perlu dipecut selaju kilat menyambar bumi. (hyperbola sungguh)

kerna hakikatnya, kita sudah terlambat.
dan arus dunia memerlukan kita dalam situasi yang lebih matang.

it's exciting, it's breath-taking, it's putus-fiusing.

Change for good is not a sin. Though it'll cost you blood and tears for a start.
I'm glad on your behalf. (^.^)

You'll never reach perfectionist because there's always room for improvement.Yet all the way to perfection you'll learn to get better.

to be continued...or ayu nak tulis? i like ur writing , ayu. please?

***********************************************************************
sembang-sembang isu gen07

tertarik dengan kata-kata manusia ini.

the Lady~
“It’s not some kinda game or gamble yang you nak buat macam aci lut. It’s all about building a family. A future. Call me too much or what, tapi the tanggungjawab is always really heavy to bear. Kalau I sebagai seorang wife, I want to be a devoted wife, a good mother, beloved by my in-laws and a lady who manage her family well; which is not easy. Tak kira banyak mana persediaan yang dibuat pun, mesti akan rasa takkan bersedia sampai bila-bila pun untuk langkah threshold tu.” Pandangannya dilarikan ke skrin kamera bila renungannya berlaga dengan pandangan lelaki itu yang tak dapat ditafsir riaknya. “And you make me sounds ridiculous when you said I’m too serious on this matter.” Dia menggumam. “Guys.” Rengusnya perlahan.

the Romeo~
“It’s not that I take marriage issue lightly. Masa I dengar khutbah nikah diorang tu dulu, bahu I yang rasa berat untuk AO.” Lembut dan perlahan dia bersuara. Tenang mencecah gegendang telinga Nawal. “It is not a mere relationship between a man and his lady. It’s actually the time bila the husband takeover the responsibilty from the father to take care of his daughter. To love, cherish, guide and protect her. Fulfill all her needs. Point 1. Then comes the part untuk bertanggungjawab pada in-laws macam bertanggungjawab dengan mak ayah sendiri. The hardest for me is when it comes to anak-anak.” Dia berhenti sejenak. “Lelaki sebagai ayah and ketua keluarga pegang responsibility yang sangat besar. Silap didik, lifelong damage. Anak-anak untuk masa depan. Future generation. Jatuh bangun masyarakat masa tu, in the hand of the parents sekarang. Rosak akhlak parents, anak jadi makhluk perosak jugak.”

apple di atas pokok, jangan suruh ia menggugurkan diri untuk kamu petik. kerna tempatnya memang sepatutnya di atas pokok. sekali ia gugur, mana mungkin ingin kembali ke pokoknya semula. kalau dah suka apple tu, panjatlah pokok itu dengan cermat, dengan segala persediaan, dengan cara yang sebaiknya. mungkin ia kelihatan tinggi di puncak, but hey, who knows ur luck? mana ada manusia suka apple bersepai atas tanah. if u fall 1000 times, u might stand again the 1001 time u try, but if don't try, u'll never stand.

u can win the heart of more people by smiling than frowning. but be careful, whose heart it belongs to. syaitan is everywhere ikhwah , akhawat.

manners dear, manners...bila orang tolong, hargai dan terima kasih.
manners too bro, manners...perlian dan kata-kata pedas never works. NEVER.

giving tazkirah is not a sin. change for good is never a sin.

2 comments:

munirah,cairo year 3 said...

ked's story,..ngeh3,..

putih said...

sape tu ?2x
x tau ..2x

kes3...buat muke innocent skit...
cool.
dari budak "takde harapan" kpd budak tarbiyah..

blh berbicara ttg 10 muwassafat tarbiyah, wahai pemuda dan generasi al-quran. manhaj pakcik hasan.

pandai menggunakan kelemahan dan kelebihan utk berdakwah.

=)
nice story but yet, sebenarnya byk bacaan lain yg lebih bermanfaat, huhu~