H= Dr Hazeem yang Horror dan Hebat

melangkah dari jauh, gembira melihat Dr kesukaan tetapi berdebar kerna tahu beliau pasti tidak memberi peluang. (kata Dr hebat.)

beliau diam sambil meneliti kertas jawapan slide..
sepi....sepi....sepi....
suasana sepi dan sunyi membuatkan saya gementar lebih.
(i hate silent treatment).

mukanya tersenyum separa sinis,

"tell me everything about management of acute congestive glaucoma.
by this i mean, the signs, symptoms, and treatment."

panic attack!!

sign dah jadi symptoms, symptoms dah jadi sign..

"this is not the signs, this is the symptoms"

kemudian Dr diam kembali.

blur.
senyap.....senyap.......senyap.....

Dr, can i continue with the treatment?

Dr tersenyum, tapi senyumannya kelihatan berbahaya, tajam,
"How can you treat the patient before you diagnose him? Do you need an assistant Dr to tell you the diagnosis and then you treat the patient?

pedih sampai ulu hati...ouch...

"how can lens cause 2ndary glaucoma?"

.......

tell me about dendritic ulcers?

.....

say everything you want to say, i'm all ears.

tergagap-gagap. saya rasa bagaikan hari pertama melangkah masuk ke wad ophthalmology,
thiqah binnafs (self confidence) jatuh tahap negatif.
saya membayangkan Dr akan cuba discuss soalan dengan students.....teet...teet..teet..
sorry dear, wrong guess today.

belajar dari kesilapan....belajar dari kesalahan...
buat salah tak aib, tapi rasa tak bersalah tak ambil pengajaran tu mengaibkan.

saya rasa oral kali ini benar-benar mendidik saya,
silent treatment dan senyuman tajam Dr seperti berkata,

"No one will help you if you can't stand tall by your own.
this is medicine. this is life.
i want you to understand that you deal not with marks here, but with patients' LIFE!!.
you might have the most beautiful smile, you might be the best-looking person here,you have this and that,
but if you don't have nothing inside, u're DOOMED. "
"struggle if u want to survive.this is LIFE.."

walaupun exam oral saya horror, tapi Dr Hazeem semakin menjadi Doktor kegemaran saya.
saya suka manusia yang "kejam" dan tak kasihankan saya, untuk kebaikan diri saya.
barulah calm, macho dan cool.

1- saya suka Dr Hazeem,
2-saya tak dapat jadi macam Dr Hazeem sekarang,
3=maka saya tak suka diri saya sekarang.

improve!!!

6 comments:

saya said...

jazakillah for this entry!
turut alami bnda yang sama.
oral exammm...
n its tarbiyyah!


"struggle if u want to survive.this is LIFE.."

buat salah tak aib, tapi rasa tak bersalah tak ambil pengajaran tu mengaibkan.

=)
jom terus melangkah!
luv u sis!

Thaaqhib Mohammed said...

suka dr hazeem

[amiza malik] said...

style giler lah

sharifah syahirah TSM [chep] said...

oho.
exam ophthal ni rasanya tercalon antara peristiwa berimpak besar yang bakal mempengaruhi kehidupan.

seriously.

Mula2 tu doc yang ajar trauma cakap "let's follow me"
dalam hati macam berpelangi sebab doc tu ramah dan best.
Rupanya ada HD sekali.2 doktor serentak. Maka, pelangi bertukar menjadi guruh petir sambar menyambar. Huhu.

Alhamdulillah ala kulli hal.

ps : HD tanya soalan blunt trauma. Then dia cakap " Please think carefully before u give the answer. If not, i'll give u blunt trauma to ur face" kata doc sambil tersenyum-senyum. (Senyum yang macam penetrating ke jiwa!)

=)

fathiyyah said...

cool.

td nampak doc naik kete beso.

but yet, he's humble, rite?
budak2 ni cakap. humble and menjaga solat :)

me too, want to be like him.
bi iznillah

putih said...

@saya,
jom langkah sama2!!
=)

@Thaaqib mohammad,
ana rasa nta akan lagi suka bila jumpa sendiri.

@amiza malik,
kalah Dr Hani? ;D

@chep,
hoho~
tajam2 belaka kan Dr mata ni?!
memang dari mata menusuk pedih ke hati la...huhu~
(saya suka HD gak!)

@fathy,

huhu~
xtau humble ke x, but he's surely someone u dont wanna mess with.

fathy, u can be better than him, bi iznillah.
=)