learning.....

3rd day of Ramadhan.

it has been a very long time since i scribble down random thoughts here.
not that i don't want to, but everytime i do, i ended up deleting everything.
and even now, i'm having my 2nd thought to continue writing.

-------------------------------------------------------------------------

i like being a houseman.
i really do.
( not the workload, of course )

walaupun terpaksa membazir air mata bergelen-gelen, the nonsense referrals you have to make, the endless sarcastic words, the " bila la aku nak pandai" feelings, " the moga-moga aku tak harm the patient" feelings, the never ending works that you have to curi-curi masa untuk solat,  there just something in this profession that's unique.

of course, not everyday is a sunny day.
but hey, this is not heaven. you are still living on the earth.

hmm...kenapa suka jadi houseman?

1- it taught me on how to understand humanbeing, with all the limits and imperfections.
The patients, my colleagues, the HOs, the MOs, the big bosses specialists and consultants. I am able to observe people behaviours, personalities, how we cope with difficult times, mistakes ( ours or others ) , how selfish someone can be, how nonsense some people are and how we react to critism, and injustice.

and how AS-SOBUR Allah is...
betapa MAHA PENYABARnya Allah. melayan karenah these tiny- worthless human being that act like he/she is the God.

dan betapa kita, lebih gemar melihat ketidakadilan yang orang lain lakukan kepada kita, daripada memuhasabah ketidakadilan kita kepada orang lain.

for example :
satu hari, one of my patient had a potassium correction the night before my shift. meaning : potassium dalam badannya sangat rendah, dan kami beri jumlah potassium yang banyak dalam masa yang singkat supaya ia kembali normal. potassium yang rendah sangat merbahaya kerana boleh terjadinya cardiac event , masalah pada jantung, yang boleh membawa kematian. nak dijadikan cerita, orang yang menjaga pesakit itu semalam tidak melihat semula level potassium pakcik itu setelah correction dilakukan. dan disebabkan itu, i've been scolded BIG TIME because i'm the one yang review dan akan jaga pakcik tersebut pagi itu and saya tak sempat nak gi lab tengok level potassium pakcik tu.

apa saya fikir pada saat pertama ketika itu
1- eeeee, siapa yang jaga patient ni semalam! kenapa tak tengok!
2- menggelabah ar specialist ni, takkan sebab tu pon nak marah2. ingat orang saja2 ke tak nak pergi trace.mana sempat kotttt pagi-pagi macam ni! jap lagi orang pergi la! pt ok je kottt.
3- stupidla..apsal MO tak cakap pape pun masa round pagi tadi! baik aku tak payah round dengan MO! same je round ke tak round. dah kenapa aku sorang kena marah.

dan apa yang saya "terlupa" nak fikir.
1- salah aku juga ni, aku patut tengok betul-betul . this is my patient, i'm the one who should taking care of him.
2- Alhamdulillah nothing bad happened to this uncle.

dan itu mengajar aku, not to really trust others about something that you're responsible with. it's a good thing when you missed something, your MOs remind you about it. but they are also humanbeing, that can make mistakes pretty much like you.

---------------------------------------------

unbelievable request.

nak tahu? sometimes HOs can pray for unbelievable things.

setiap houseman ada logbook, dan logbook itu perlu dipenuhkan untuk seseorang keluar dari department tersebut. wajib melakukan atau memerhati procedure yang ada.

dan kekadang, mereka terrrrrrrrdoa , semoga ada orang masuk operation (cth : kena appendicitis ) hari ini, supaya aku boleh penuhkan logbook aku. & the list is scary.

opsss.
tapi selalu kita doa patient sihat la supaya tak banyak kerja.
-----------------------------------------------

life & death

a few days ago, my MO shared with me. dia sangat devastated sebab patient dengue nya meninggal.
sedangkan dia sedaya upaya non-stop working that day untuk ikhtiar selamatnya pesakit- pesakitnya. pesakit yang meninggal tuh umurnya 27 tahun, seorang polis muda. dijangkiti demam dengue yang teruk sehingga menyebabkannya meninggal dunia, dalam masa 2-3 hari. sedangkan dia mampu bergelak ketawa waktu pertama dia ke hospital.

kematian pesakit ini mengganggu emosi MO saya beberapa hari. devastated sehingga saya perlu memberi kata semangat padanya, mendoakan ketenangan bagi dia. dia sangat sedih kerana dia tidak tidur langsung pada hari oncallnya untuk menjaga pesakit-pesakitnya, namun tetap pesakitnya mati. sampai dia fikir nak quit medical, tukar department.

ia benar-benar mengajar saya. betapa manusia itu punya batas. ajal itu takdir Allah. sepertimana perjalanan hidup kita semua telah ditulis Allah sejak kita belum lahir lagi. pena telah diangkat dan dakwat telah kering.

kita hanya boleh berusaha, namun pengakhirannya milik Allah.

knowing the concept is easy,
understanding it need time,
living with it need practice.
& the practice is painful, most of the time.

-----------------------------------------------------------


No comments: